Kort Rapenburg 19

Het heeft even geduurd voordat in deze straat in dit gebouw een deur zat. De ingang zat altijd om de hoek op het Noordeinde. Hotel et Pension Plaats Roijaal, Nooreinde 50-54. Koning Lodewijk Napoleon verbleef hier na de buskruitramp van 1807. Pas vanaf ca. 1900 is de naam van het hotel op de gevel geschilderd. Het hotel sloot op xxx zijn deuren en anno 2022 zit er Pizza Time een afhaal pizzeria die de deur op de hoek van het Nooreinde en het Kort Rapenburg heeft.

De drie Haringen

In 1618 ontving ISAAC JOUDREVILLE te Leiden, waard in de drie Haringen of het Schild van Frankrijk, eene betaling van den magistraat dier stad wegens gemaakte kosten bij het verblijf van Prins MAURITS te Leiden.”) Zie hier den vader van onzen artist. Zijn herberg, de voornaamste der stad, bevond zich in het Noordeinde op den hoek van het Rapenburg, op de plek waar zich thans het Hotel “de Plaats Royaal” verheft, en waar honderd jaar vroeger de vader van JAN VAN LEIJDEN hetzelfde bedrijf had uitgeoefend.

De Plaats Roijaal

De eerste verwijzing naar dit hotel vind ik in de Leydse Courant van 11 april 1783

Dit hotel heeft een rijke geschiedenis, het volgende heb ik hiervan gevonden:

Ook kwam ik de volgende omschrijving tegen in een reisgids:


“Lion d Or in the Breedstraat Leiden situated on that branch of the Rhine which alone retains its ori ginal name as far as the sea and which resembles an artificial canal has 37,464 Inhab but is built to hold In its present name may still be traced that which the Romans gave it Lugdunum Batavorum In the centre of the town is the fragment of a round tower de Burg built on a mound of earth it is said to have been raised by Drusus though attributed by some to the Anglo Saxon Hengist There is a walk round the top of it but it is not suffiis ciently high to afford a good view of the town It stands in a tea garden and 10 cents or 2 stivers is charged to each person for admission.”

— A Handbook for Travelers on the Continent, 12th Edition 1858 by John Murray London

In 1868 is mevrouw Goedhart de eigenaresse van het Hotel.

Op 30 april 1910 loopt de huidige pacht van het gebouw af. De hoteleigenaar L.F. Lambeek schrijft de gemeente Leiden dat hij graag door wilt gaan met het hotel.

In het Leidsch Dagblad van 2 februari 1918 is de laatste aankondiging van een vergadering in Plaats Royaal te vinden. Daarna niets meer over het sluiten van dit Hotel dat hier toch sinds 1618 gevestigd is.


R.K. Zita vereniging

In het Leidsch Dagblad van 22 september 1919 word vermeld dat de R.K. Zita Vereniging het pand heeft gekocht waarin het vormalige Hotel “Plaats Royaal”Gevestigd was. Dit lijkt misschien een vreemde aankoop, maar de Zita Vereniging was het bestuur van de Meisjesschool (1929 – 1955) op het Galgenwater, dus dit zat om de hoek. Het gebouw van de voormalige katholieke huishoudschool heeft zich in 1929 brutaal genesteld op de plek van een, voor de bouw afgebroken, rij bescheiden huizen uit vroegere eeuwen. Toch lijkt het robuuste bouwwerk, door de plaatsing aan het brede Galgewater, hier niet misplaatst. Het sober en streng vormgegeven schoolgebouw, dat associaties oproept met een klooster, paste bij de opvoeding van katholieke meisjes uit de werkmansstand tot degelijke huisvrouwen.

J.A. Bak??

In 1920 zit op de hoek de firma J.A. Bak??. Hier zie je ook voor het eerst dat de ingang precies op de hoek van het gebouw geplaatst is. Op de eerste verdieping zit de Nederlandse Tandheelkundige Vereniging.

Van Schijndel

In het hoekpand was tot 1932 een schoenenmagazijn van Van Schijndel gevestigd.

Denie

Heeft in 1953 een showroom in dit gebouw.

Joop Crama

In 1972 begint Joop Crama hier zijn bloemenmagazijn.