Kort Rapenburg 2

Een magnefiek gebouw, het heeft al een tijd een indruk op mij gehad. Sinds 2015 is dit gebouw toegevoegd aan nummer 4 en gezamelijk een onderdeel van De Kroeg. De bovenverdieping is een onderdeel van een studentenwoning. De studentenwoning staat op Boommarkt 1F en is voor een deel samengevoegd met nummer 4.

E.J. de Bruyn (1895 – 1918)

Zoals hiernaast op de plattegrond, uit 1879, te zien is, is Kort Rapenburg 2 een kleine woning dat omsloten wordt door Kort Rapenburg 4. E.J. de Bruyn die in Kort Rapenburg 4 een kapperszaak heeft, laat nummer 2 in 1895 verbouwen. Het wordt verder naar achter doorgetrokken, ten koste van nummer 4. De Leidse architect H.J. Jesse maakt het ontwerp. Het lijkt erop dat De Bruyn het maximale uit het toch nog betrekkelijk kleine perceel heeft willen halen. Het wordt een hoog huis met een royale kap, die doorloopt boven de dakkapel aan de voorkant. Dit geeft het pand een speciaal accent. Op de foto hier onder uit 1908 valt op dat er boven die dakkapel nog een minidakkapelletje zit. Op de dakkapel aan de zijkant zit een afzonderlijk dakje en een paar schoorstenen. Dit is toch wel een beetje veel van het goede. Deze bouwseltjes zijn later verdwenen en daar is het pand op vooruit gegaan.

De Bruyn verhuist in 1896 naar het nieuwe pand. De zaak floreert. Het kappersbedrijf van De Bruyn is in die tijd een begrip in Leiden, vooral bij de elite. Iedere klant heeft zijn eigen laatje met handdoek en scheerspullen. In het souterrain is een werkplaats waar toupets worden gemaakt. In 1918 komt er een einde aan dit tijdperk.

Nummer 2, inmiddels uitgebreid en nog met het raam boven het dakkapel, inmiddels is dit raam er niet meer.

J.E. Zirkzee (1919 – 1926)

Het pand wordt overgenomen door J.E. Zirkzee die er begin 1919 de sigarenzaak voortzet die hij eerst had op de hoek van de Beestenmarkt-hoek Steenstraat. Zirkzee gaat eind 1926 failliet. Het pand wordt in de veiling verkocht.

Op 3 maart 1927 begint banketbakker E.R. Beulink hier met een nieuw filiaal. De heer Beulink gaat ook boven de verbouwde winkel wonen. De bakkerij is in 1906 begonnen op de Lange Mare 6 wat in de jaren 20 werd uitgebreid met nummer 10, want nu niet meer bestaat (in 1929 vond een hernummering plaats). In november 1936 sluit hij het fileaal.

Het Wolhuis

Op 1 december 1936 is er al een nieuwe winkel. Het is wol- en handwerkzaak ’t Wolhuis. Die houdt het tientallen jaren vol, vanaf 1945 is mevrouw Segaar-van Appel de eigenaresse. In 1970 houdt ’t Wolhuis opheffingsuitverkoop.

Westerpers N.V.

Het pand komt in handen van Westerpers N.V. dat o.a. de Leidse Courant uitgeeft. In november 1971 wordt dit het kantoor van de Leidse Courant. Het verhuist in april 1979 naar Apothekersdijk 34.

Uitzendbureau’s

In juni 1980 komt Uitzendbureau ASB naar Kort Rapenburg 2. Het blijft daar tot het voorjaar van 1995.
In het voorjaar van 2000 begint Timing Uitzendbureau hier met een nieuwe vestiging. Die blijft tot zeker 2010.

De Kroeg

Op dit moment is de ruimte op de begane grond verheeld met nummer 4 en wordt hij gebruikt door café De Kroeg.